Ode aan Tongeren

Roelf Jongman 1930-1940

Fré Drostzaal, 19 oktober 2024 t/m 9 maart 2025

In 1929 laat de Amsterdamse familie Jongman in Nunspeet een zomerhuis optrekken. Het wordt de uitvalsbasis voor kunstschilder Roelf Jongman (1887-1958) die na vijf jaar in Bergen (NH) gewerkt te hebben, gecharmeerd is geraakt door het Veluws landschap en van de vorm van de boerderijen. Ruim tien jaar lang fietst hij ’s zomers rond met zijn tekenkist op zoek naar mooie locaties in Vierhouten, Hulshorst, Nunspeet, Doornspijk en vooral ook Tongeren. In de winter worden tekeningen uitgewerkt tot schilderijen in zijn Amsterdamse atelier. Eén daarvan, Boerderij op Tongeren is in het bezit van het Noord-Veluws Museum als geschenk van Renée Smithuis (2020).

De stijl van Jongman is geïnspireerd door de Bergense School met overwegend diepe, donkere kleuren, grote vlakken en weinig details. Het lijkt wel of het werken op de Veluwe zorgt voor een nieuw elan en voor de moed om mee te doen aan landelijke exposities. In de loop van de jaren geeft hij in deze buurtschap dezelfde boerderijen weer, steeds vanuit een ander perspectief. De kleine presentatie van deze tekeningen en schilderijen vormt een ware ode aan Tongeren.

Speciaal in de expositie is een werk van Jarik Jongman (1962), kleinzoon van Roelf Jongman. Hij maakt werk dat de vergankelijkheid van de dingen laat zien en dat is goed te zien in zijn schilderij van boerderij ’t Ende op Tongeren.

Roelf Jongman, Boerderij op Tongeren, 1930-1935
Noord-Veluws Museum, schenking Renée Smithuis

Roelf Jongman, Op Tongeren, 1930-1935
Krijttekening Particuliere collectie