1825, de vergeten ramp
Fré Drostzaal, 15 maart t/m 13 april 2025
200 jaar na dato: een vergeten ramp herleeft
Het Noord-Veluws Archief (NoVA) presenteert de expositie 1825, de vergeten ramp in het Noord-Veluws Kunstmuseum. De expositie biedt een unieke blik in een vrijwel vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis: de grote watersnood van februari 1825, die delen van de Noordwest-Veluwe, Overijssel, Friesland, Groningen en Noord-Duitsland verwoestte.
In februari 1825 zorgde een verwoestende noordwesterstorm, gecombineerd met een springvloed, voor dijkdoorbraken en massale overstromingen langs de Veluwse Zuiderzeekust. Het zeewater drong diep het land binnen en verwoestte huizen, boerderijen en levens. Tussen Nunspeet en Ermelo bleef de schade beperkt, maar in Harderwijk kon je met een schuit door de straten varen. De gemeenten Elburg, Oldebroek en de voormalig gemeente Doornspijk werden zwaar getroffen. De impact op de gemeenschappen was enorm.
Bijzondere documenten en verhalen
De ramp is grotendeels uit ons collectieve geheugen verdwenen. Een bezoek aan deze unieke expositie dompelt je onder in de verhalen van ooggetuigen, zoals het verhaal van de familie Pap uit Doornspijk. Deze ooggetuigenverslagen zijn gereconstrueerd op basis van de archieven bij het Noord-Veluws Archief. NoVA bewaart veel archieven die verhalen over de ramp en haar gevolgen. Aan de hand van kaarten, historische brieven en verslagen wordt een beeld geschetst van het dagelijks leven tijdens en na de overstroming.
In het Noord-Veluws Museum wordt de expositie aangevuld met schilderijen van de Zuiderzee van onder andere Jos Lussenburg en Ben Viegers.
Extra activiteiten
De reizende tentoonstelling 1825, de vergeten ramp is onderdeel van een groot project met diverse activiteiten. Meer informatie over de andere activiteiten binnen dit project is te vinden op www.noordveluwsarchief.nl.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en Stichting Vicariëen Elburg.